Description
Med je prirodna hrana, posebnog okusa i mirisa, te složenog energetskog sastava. Pčele skupljaju nektar (prirodnu šećernu otopinu biljaka) i pretvaraju ga iz lako pokvarljive, rijetke i slatke tekućine u stabilnu, gustu i energetski bogatu namirnicu. Kako bi proizvele oko 1 kg meda, pčele moraju sletjeti na cvijet oko 100 000 puta. Livadni ili cvjetni med dobiva se od različitih vrsta livadnog cvijeća, ovisno o podneblju. Sadrži više glukoze od fruktoze pa se stoga lako kristalizira. Budući da nastaje od manje-više svih biljaka koje su pčelama dostupne, može varirati okusom i bojom, iako su kod nas izvori najčešće maslačci, jaglaci, johe, visibabe, vrbe, divlje voćke i ostalo medonosno bilje. Tamnije je boje zbog svojeg sastava od više cvjetova. Livadni med nastaje u rano proljeće krajem travnja i početkom svibnja, prije nego procvjetaju bagremi.
Med se u početku koristio samo kao šećer, ali ubrzo su mu otkrili vrijednost za ljudsko zdravlje te danas ima vrlo visoku reputaciju učinkovitog ljekovitog sredstva. Ako se med uzima topao, ljekovita svojstva dolaze u krvotok nakon sedam minuta i započinju s djelovanjem, a ako je riječ o hladnom medu, djelovanje započinje nakon 20 minuta. U narodnoj medicini, med je i danas osnova prirodnog liječenja.
A kako nastaje livadni med?
Pčele skupljaju nektar pri čemu počinje proces pretvorbe prirodne šećerne otopine biljaka u med. Tijekom skupljanja nektara, pčele ga miješaju sa sokovima iz svojih žlijezda i organa za probavu. Pčele koje su skupile med, predaju ga mlađim pčelama koje ga slažu u ćelije saća i nastavljaju proces prozračivanja nektara. Saharoza se razgrađuje na grožđani šećer (glukoza) i voćni šećer (fruktoza), a prvotna količina vode koja je do 50 %, smanjuje se na 29 % što označava da je dozrio med. Proces stvaranja meda se završava tako što pčele zatvore ćelije tankim slojem voska. Dobiveni med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala te drugih vrijednih sastojaka. Šećeri koji su sadržani u medu su glukoza, fruktoza i mali udio saharoze, a od vitamina sadrži B1, B2, B5, B6, C, D, E i K. Od minerala med sadrži natrij, kalij, kalcij, fosfor, magnezij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen.
Blagotvorna djelovanja meda:
- jača imunitet,
- poboljšava cirkulaciju,
- jača snagu srca i poboljšava srčani ritam,
- poboljšava probavu,
- poboljšava obnavljanje tkiva,
- ima antibakterijsko djelovanje,
- poboljšava uklanjanje toksičnih tvari iz organizma i
- djeluje antistresno.
Gospina trava (kantarion) blagotvorno djeluje na kožu, majčina dušica i livadna kadulja na kašalj, a maslačak je poznat kao “čistač” krvi, stoga i med od ovih biljaka preuzima njihova ljekovita svojstva.
Liječenje medom naziva se apiterapija, a popis njegovih ljekovitih djelovanja je vrlo dugačak. Med je vrlo lako probavljiv i brzo vraća izgubljenu energiju, a pojačava i djelovanje ljekovitih tvari iz drugog bilja. Najpoznatije ljekovito djelovanje meda je u olakšavanju simptoma gripa i prehlade te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis te upala grla i sinusa. Med je izvrstan za rane jer djeluje kao antiseptik, smanjuje bol, a izvlači i otrove od uboda ili ugriza. Svoje djelovanje potvrdio je i za opekline. Na opeklinu se nanese čisti med što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljivanje kože bez ostavljanja ožiljaka.
Kod svih vrsta upala preporučuje se korištenje obloga od meda, a od velike je pomoći kod raznih probavnih tegoba, zatvora, gastritisa i čira. Također, zbog svog kemijskog sastava, može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi. Vrlo učinkovit može biti i kod čišćenja cijelog organizma. Poznato je i njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima, poput očne mrene i konjunktivitisa.
Livadni se med posebno preporučuje kod alergija i za jačanje imuniteta. Koristan je djeci u razvoju, starijim osobama i ljudima koji imaju problema sa srcem.
Reviews
There are no reviews yet.