No products in the cart.

No products in the cart.

O nama

OPG “BILE” – KUPRES, BiH

 • Pčelarstvo na 1200 mnv
 • Planinsko područje bez zagađivača 
 • Područje čiste prirode

OPG BILE VL. TOMISLAV IVIĆ

ID BR. 4381461650005

JIBP: 110002904

Adresa: Zlosela 7, 80320 Kupres, Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 63 370 356

e-mail: info@beele.ba

web: www.beele.ba

Djelatnost: Poljoprivreda i šumarstvo

Pravni oblik: obrt

Šifra djelatnosti: 01.49 Uzgoj ostalih životinja 
– Uzgoj pčela, proizvodnja meda i voska

 1. Tomislav Ivić, pčelar

 

 • Stacionarno
 • Seleće

JIBP: 110002904 – 85 LR

 • LR
 • FARAR
 • Livada
 • Vrijesak
 • Voćno-maslačkova
 • Šuma
 • Uzgoj i prodaja pčela
 • Proizvodnja meda i ostalih pčelinjih proizvoda
 • Proizvodnja i prerada voska: satne osnove, svijeće
 • Apiterapija, api-inhalacije
 • Ruralni turizam
 • Ljekobilje

 

Lokacija i položaj:
Apis učilište, Velika Gorica, RH
REFERENCE

Nagrade, priznanja, medalje, certifikati kvalitete, certifikati standarda...

OPG Bile Kupres, Zlatna pčela, Medena Tuzla 2023

Početak pčelarenja

Godine potrage za onim “pokrenuti nešto svoje!” “Ostvariti se!”, “Pronaći se u nečemu!”, rezultiralo je potpunim otkrivanjem nečega toliko dinamičnim, korisnim i zdravim – to je pčelarstvo.

Zašto pčelarstvo?

Kupreška visoravan obiluje nepreglednim livadama i pašnjacima, raznim livadnim, na daleko poznatim ljekovitim biljem, šumskim voćem i samoniklim biljem i sve je pošteđeno od intenzivne poljoprivrede, teške industrije i zagađivača. Kupreško polje je kraško i krase ga dvije ponornice: Mrtvica i Milač, koje vijugaju “zmijovito” i poniru u dubine podzemlja prema Jadranu  s jedne strane i Crnom moru s druge, a planina Stožer ima 365 izvora pitke vode, gdje sve nastaje.

Dakle, netaknuta priroda i neprocjenjivi prirodni resursi pogoduju razvoju poljoprivrede, stočarstva a poglavito pčelarstva. Prometna povezanost i zemljopisni položaj Kupresa, njegova turistička zimska reputacija i prepoznatljivost, omogućuju sve preduvjete za kvalitetnu poljoprivredu, stočarstvo i pčelarstvo i to na principima toliko cjenjene organske ili BIO proizvodnje.

Prva pčelinja društva (9), nabavljena su u lipnju 2018. godine i od tada traje ova priča ljubavi čovjeka, pčela i prirode. 

Tko smo?

OPG “BILE” je obrt za uzgoj pčela, proizvodnju meda i voska osnovan 2020. godine koje se bavi pčelarstvom kao osnovnom djelatnošću i mješovitom proizvodnjom zdrave hrane, s 1 zaposlenom osobom, na planinskom području nadmorske visine od 1100-1200 mnv. U posjedu raspolažemo s  3,5 ha vlastitog zemljišta i gospodarskim objektima. Nalazimo se u Zloselima, 4 km od Kupresa na regionalnom putu Kupres-Banja Luka.

 

PLANOVI ZA BUDUĆNOST:

U budućnosti se vidimo u agroturizmu i apiterapiji, sakupljanju ljekovitog bilja te proizvodnji prirodnih preparata na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja koje u današnje vrijeme globalne pandemije COVID-19 postaju sve traženiji proizvodi. Nastojimo uspostaviti vezu između diversifikacije djelatnosti u pčelarstvu i ruralnog turizma putem budućih aktivnosti.

 

Poslovni inkubator – logičan put ka uspjehu

Od 11. mj. 2020. godine, naša poslovna ideja prihvaćena je u program podrške startup tvrtkama “BIHUB” za razvoj poduzetništva  šestomjesečne pred-inkubacije koja uključuje besplatnu podršku u edukacijskom programu za poboljšanje i realizaciju poslovne ideje.

Nakon obavljenog programa edukacije i mentorstva, slijedi daljnji program potpore -inkubacija, koja uključuje individualno savjetovanje, mentorstvo i coaching, podršku za promociju poslovnih ideja/poduzeća, događaje umrežavanja i financijsku podršku. Potpora će bit pružena u trajanju jedne godine sa mogućnošću produženja.

Program provode poslovni inkubator – Linnovate TP iz  Livna u partnerstvu s PiNA (Kulturno izobraževalno društvo) organizacija iz Slovenije.

Sudjelovanje u ovom programu, snažan je vjetar u leđa i naš poslovni početak brenda Beele je mnogo lakši i ugodniji.

Zlosela

Planovi za izgradnju

Svoj razvoj vidimo u spajanju poljoprivrede i turizma tj. u agroturizmu. Kupres je prepoznata destinacija tijekom zimskim mjeseci, a činjenica je da potražnja i tijekom ljetnih mjeseci postaje sve izraženija.

U skoroj budućnosti u planu je izgradnja višenamjenskog objekta koji će objediniti s jedne strane potrebe za skladištenjem i prostorom za preradu meda prema europskim standardima, a s druge strane planiran je i prostor api-komora za api-terapiju (inhalacija aerosoli iz košnice).

Posjetitelji će moći sudjelovati u aktivnostima na pčelinjaku, pratiti proces prerade, te kušati proizvode nakon njihova nastanka.

Izrađen je Idejni i Glavni projekt koji obuhvaća izradu investicijsko tehničke dokumentacije objekta na dvije etaže željenih dimenzija i neto površine.

Prizemlje će se koristiti za pčelarstvo, a kat za smještajne jedinice.

 

3D prezentacija objekta za pčelarstvo i turizam:

Pčelinjaci

Posjedujemo 85 pčelinjih zajednica, upisanih u Registar poljoprivrednih proizvođača (RPG) i Registar pčelinjaka, a u budućnosti planiramo širenje proizvodnje te formirati respektabilan i samo-održiv posao s pčelinjacima na više lokacija. 

Osim matičnog pčelinjaka, nabavljena je osnovna profesionalna oprema za rad.

Pčelarstvo na Kupresu pokazuje potencijal za rast i razvoj, visoka nadmorska visina, planinski zrak i okoliš rezultiraju medom iznimne kakvoće, što tržište i prepoznaje, a zimski turizam i postojeća potražnja daju sigurnost u plasman proizvoda. Od samog početka, ulažemo velike napore da naši proizvodi imaju kvalitetu a ne kvantitetu, što svake sezone potvrđujemo slanjem uzoraka na međunarodna natjecanja u ocjenjivanju kvalitete meda a rezultati analiza daju odlične rezultate. 

 

Oprema

Suvremeno pčelarenje nije moguće bez moderne opreme za selidbu i preradu. Naša trajna misija je konstantno ulaganje u sigurnu i modernu opremu za selidbu košnica, preradu meda, voska i ostalih prehrambenih proizvoda. 

Pčelarimo s Langstroth (LR) košnicama u kombinaciji s polu-medištima i primjenjujemo dvojno pčelarenje korištenjem “snelgrove daske” Konstantno usavršavamo svoje znanje iz pčelarstva i primjenjujemo suvremenu apitehniku i tehnološka rješenja namijenjena pčelarstvu i ubrzavanju pčelarenja:

Dodatni proizvodi OPG-a

U službi obogaćivanja pčelinje paše, svake godine sadimo razno medonosno bilje i stabla voća. Kako smo usmjereni na održivo pčelarstvo i nastojimo pčelama osigurati što više izvora nektara i peludi, na posjedu i u neposrednoj okolini smo zasadili manje nasade maline, kupine, šljive, jabuke i trešnje, te smo u mogućnosti ponuditi njihove plodove i proizvode: sokove, svježi plod, pekmeze i sl.